Flow physics fysiotherapie Groningen fascia behandeling
Flow physics fysiotherapie Groningen fascia behandeling

Myofascial cupping is een behandelmethode om fascia soepeler te maken en pijn hiervan te verlichten. Er zijn meerdere cuppingtechnieken en -hulpmiddelen.

Wat is myofascial cupping?

Ons lichaam is opgebouwd uit verschillende lagen, te denken aan de huid, een vetlaagje, het fascia en de spieren. Je kan het zien als de opbouw van een ui. Deze verschillende lagen moeten goed over elkaar heen kunnen bewegen. Als ze dit niet doen kunnen ze verkleven met elkaar en dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van het weefsel. Slechtere doorbloedingen en een verminderde vochthuishouden op deze verkleefde plekken kan leiden tot ontstekingen en uiteindelijk tot klachten leiden.

Bij myofascial cupping wordt middels de cups die gebruikt worden de verkleefde lagen gelift door een vacuümwerkende kracht. De zuigende werking van de cups stimuleert de doorbloeding en het vochthuishouden enorm, waardoor het celafval in het gebied waar gecuped wordt eindelijk oplossen.

Om de toevoer van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen te stimuleren wordt er met speciale technieken over de huid bewogen met de cups om de gehele spieren, fascia en eventueel dieper gelegen triggerpoints te stimuleren. Door de verschillende technieken die ik gebruik, maak ik meer ruimte in de fascia en stimuleer ik de triggerpoints om los te laten en te ontspannen. Dat cupping werkt, blijkt uit diverse onderzoeken, met name effectief bij chronische nekpijn, schouderpijn, knieklachten, lage rugpijn en fybromyalgie.

Flow physics fysiotherapie groningen fascia behandeling

Voordelen en effecten

Ik gebruik cupping vaak in combinatie met manuele massage technieken om de triggerpoints en het stugge fascia goed vrij te maken van verklevingen.

Na de behandeling voel je direct wat het effect is. Het zorgt voor een directe ontspanning.

 

  • Het zorgt voor een verhoogde bloedcirculatie en stimuleert het vochthuishouden van de cellen. Hier bedoel ik mee dat er een toename van lymfatische drainage ontstaat, waardoor ‘cellulair afval’ sneller en beter wordt afgevoerd (ontgifting).
  • Sneller spierherstel na het sporten, door de verhoogde bloedtoevoer naar spieren en fascia.
  • Het zorgt voor minder spierspanningen.
  • Behandeld weefsel wordt zachter en soepeler door het stretchen en liften hiervan.
  • Verhoogde beweeglijkheid in spieren en gewrichten. Mede doordat verkleefde lagen weefsel de ruimte krijgen.
  • Verbetering van het bindweefsel.
  • Een stevigere, gezondere huid. Door de massage van het bindweefsel en de verhoogde afvoer van afvalstoffen in de huid, kan het collageen in de huid beter herstellen. Met andere woorden: je huid wordt steviger, ‘voller’ en daardoor zijn rimpeltjes minder goed zichtbaar.

 

Flow physics fysiotherapie groningen fascia

GEGEVENS

Flow Physics

KVK   87651475
BTW  NL004466205B58
AGB   praktijk 04021513

OPENINGSTIJDEN:

Flow physics fysiotherapie Groningen fascia behandeling

 

(+31) 06 4704 3891

info@flowphysics.nl